Takbir Raya versi melayu lemah

kalau nak tau, takbir raya org melayu dgn negara lain nadanya berbeza. takbir raya org kita bernada lemah,negara lain semangat..sebetulnya takbir raya mestilah semangat. kerana hari raya hari kemenangan kita. hari raya bukan untuk sedih


Apa yang orang kita lakukan ketika Malam Raya



Mari kita lihat aktiviti yang biasa rakyat Malaysia lakukan ketika malam raya

1. Kumpul ramai-ramai

Berkumpul ramai-ramai bersama saudara-mara. Kalau bukan time ni time bila lagi nak kumpul ramai-ramai. Penuh rumah tokwan. One Big Family. Wow happening gila

2. Bakar Lemang

Membakar Lemang di halaman rumah bersama sanak-saudara sambil pasang lagu raya. Budak-budak tengah main bunga api. Pergh suasana paling meriah

3. Shopping

Shopping last minute memang best. Ni baru betul-betul feel nak raya. Bertambah best bila harga promosi gila-gila. Sebab tu kita dapat lihat ramai yang memilih last minit untuk membeli-belah. Takkira la shopping pakaian raya atau barang-barang lain

4. Lepak dengan kawan-kawan

Selepas berkumpul dengan keluarga, keluar rumah lepak dengan kawan-kawan plak. Cari port baik pastu main gitar lagu raya dan nyanyi reramai. Syahdu kot.. Lepas tu ronda-ronda pusing kampung dan pekan jap

5. Menonton TV

Yang tak keluar ketika malam raya plak menghabiskan masa menonton filem dan drama-drama menarik yang disediakan stesyen-stesyen tv tempatan

6. Takbir Raya

Aktiviti terbaik ketika malam raya adalah takbir raya bersama-sama

p/s : nak kad raya kartun dan comel? klik disini

Beza puasa di Malaysia dan negara lain


Beza puasa di Malaysia dan negara lain


Design Kad Raya Kartun

design kad raya kartun
klik pada gambaq untuk besaq
nak lagi banyak kad raya kartun dan comel? klik disini









Kenangan Zaman Sekolah Rendah


Zaman sekolah rendah,budak2 terlalu indah untuk dikenang
macam2 ragam,karenah kita masa tu
biasa la budak2 kan..yang tau nak main,seronok ja
apa kata kita kongsi Nostalgia Zaman Sekolah Rendah

Nostalgia Zaman sekolah Rendah
1. lawan rabe,pemadamhehe mesti korang tahu kan.ala lawan pemadam, bila kita tindih pemadam kawan kita,kita dikira menang.
yang bestnya pemadam kawan kita tu dapat kat kita.

2. main pepsikola
biasanya main waktu rehat.habis kasut sekolah kotor.

3. main 4 tiang
permainan ni memerlukan 5 orang. 4 orang ambik tiang masing2 dan sorang lagi dok ditengah sambil bertinggung pejam mata.
pastu kawan 4 orang tadi akan tepuk tengkuk kawan sorang tadi.
pastu kawan yg sorang ni kena teka siapa yang tepuk tengkuk dia dulu.kalau betul, kawan yang tepuk tengkuk yang pertama tadi akan dok di tengah plak.
kalau salah bermula permainan dimana kawan 4 orang ni perlu bertukar tiang.
siapa yang tak dapat tiang dia plak kena dok tengah.hehe

4. main tuju kapur,perang2
abis satu kotak kapur tulis cikgu..baling,tuju kapur kat kawan2.
kononnya main perang2.haha memg best la.

5. van vitegen datang sekolah
sehari sebelum van vitegen dtg cikgu bagi list jenis vitegen.esoknya kita berebut2 nak beli vitegen.

6. program gosok gigi
kita kena bawa berus gigi dan kole ke sekolah.
pastu kita gosok gigi ramai2

7. pembaris panjang kuningmesti ingatkan pembaris panjang kuning yang selalu cikgu guna tu.
ada tempat pegang tengah2.membe ak pernah kena rotan sampai patah pembaris tu.

8. denda yang selalu kena adalah berdiri atas kerusi

9. eksperimen kat makmal sains..ala eksperimen kacang hijau yang kita buat tu.
kat makmal sains ada model manusia..pastu kita suka main model manusia tu.
kita cabut paru2 dia la.yang bestnya sebelum ke makmal sains, cikgu suruh kita berbaris panjang dua barisan,lelaki perempuan.
pastu kita ikut cikgu ke makmal sains dalam barisan cam keretapi.

10. cikgu bawa rombongan sambil belajar
seronoknya kita dapat naik bas ramai2

dan macam-macam lagi . . . rasa nak teriak kot bila dikenang balik zaman sekolah rendah ni. Lagi2 sapa yang nakal tu

Website paling popular di dunia


Berikut website paling popular didunia mengikut ranking alexa

1. Google

Dalam dunia siber taksah kalau tak kenal google. Syarikat gergasi search engine. Sumber utama mencari maklumat atau info. Pelbagai perkhidmatan yang ditawarkan oleh google seperti blog, gtalk, emel, gambar, group, map dan lain-lain. Adakah anda kenal siapa Eric Schmidt?


2. Facebook

Dikendalikan seorang pemuda yang berasal dari New York berusia 25tahun mark zuckerberg. Pada mulanya dikenali sebagai facemash pada tahun 2004 dan hanya digunakan oleh pelajar Universiti Harvard. Dilancarkan secara rasminya pada 2007


3. Youtube

Laman video streaming atau perkongsian video yang dilancarkan pada tahun 2005. Menjadi hak milik google pada 2006 dengan pembelian US$1.65 Billion (RM4.27 Billion) Youtube menampung berjuta-juta video dari yang baik hingga yang tidak baik. Harap anda dapat support video streaming dari anak Melayu kita, 1tube. Pasti ramai yang tidak mengetahuinya


4. Yahoo !

Sebelum kehadiran google, yahoo merupakan search engine no 1 (aku mengenali yahoo dulu sebelum google) Kini yahoo menduduki tangga ke-2 selepas google. Servis lain yang ditawarkan oleh yahoo adalah yahoomail, flickr, yahoomassager dan lain-lain. Tahukah anda apa yang akan terjadi apabila anda klik pada tanda seru pada logo Yahoo ! ?


5. Live.com

Dikendalikan syarikat pengkomputeran terkenal iaitu Microsoft. saudara kepada live adalah Bing dan MSN

seterusnya cari sendiri kat alexa.hahaha

Pantun Puasa


pantun puasa dan kartun puasa.
klik kat gambaq untuk besar




Lawak awek jangan pandang-pandang

hahahaha
klik kat gambar untuk besaq


ramai lelaki nak jadi hero bila depan awek

Sikap Rakyat Malaysia


1. Membuang Sampah Merata-rata

Perkara ni bukanlah sesuatu yang aneh. Sebab tu kita tak hairan apabila ternampak sampah di kaki lima, bahu jalan, taman reakriasi, dalam sungai dan lain-lain tempat lagi . Kadang-kadang kita jugak akan nampak papan tanda yang tertulis “di larang membuang sampah disini” Bagaimana papantanda ni boleh wujud? Kalau nak tengok ‘pemandangan indah’ ni boleh tengok dibawah tangga flat, selepas pasar malam atau selepas menyaksikan perlawanan bolasepak di stadium berdekatan kita(kat anfield takdanya) Tetapi sejak kebelakangan ni bukan sampah ja yang dibuang. Anak pun dah jadi macam sampah

2. Tandas Awam Kurang Memuaskan

Tak kira tandas awam shopping complex, kawasan pelancongan lebih kurang ja. Boleh dilabel sebagai pencemaran alam jugak la. Amat malu nak tanya kat mat salleh ” what r u think about public toilet at Malaysia? adesss… jaga la skit kebersihan tandas woi! hang jugak yang berak kan.

3. Iklan Serabut

Selalunya iklan-iklan ini menghiasi public phone, bus stand, tiang traffic light dan dinding2 premis. Antara iklan yang popular adalah

i) pinjaman untuk anda. blacklist diterima. kami bukan ahlong, kami cuma nak tolong

ii) dapatkan pil kuat. murah, senang dan berkesan

iii) masih tidak bekerja? jawatan kosong sila hubungi 019-xxxxxxx

iv) mencari kereta terpakai? tiada wang muka

aku dia dan volkswagen

aku dia dan volkswagen