Dari Kuala Perlis Ke Tambun Perak

Pada 28 Disember 2008,Ahad LKIM Perlis telah mengadakan hari keluarga.Destinasi kali ini adalah The Lost World Tambun.Pada 7.30am kami mula berkumpul di perkarangan LKIM Kuala Perlis.Rombongan bertolak lebih kurang dalam pukul 8.30am.3 buah bas tau rombongan kami.Setelah sekian lama terkurung dalam bas rombongan kami tiba jam 2.00pm.Excited juga aku..al maklumlah tak pernah aku sampai tempat macam ini.Apa yang bestnya The Lost World Tambun ini?Terkejut aku bila masuk dalam,mak ai 'sopannya' pakaian merekageli nak mandi,apa taknya 'tut'Oleh kerana kali pertama sampai tempat macam ni maka aku 'terpaksa' mandi juga.tapi aku mandi tak lamaPada pukul 6.00pm kami bertolak ke Kampung Halaman..seterusnya makan malam kami di Sg Perak.Ramai orang kat sini.Syukur..kami selamat sampai jam 1.00am.Apa-apa pun dapat juga aku pengalaman..

Saya Anti Rokok


True Life

Musim Cuti Sekolah Musim Kenduri Musim Melancong

Selamat bercuti..selamat berkenduri..dah lama rasanya aku tak menulis..sekarang memang tepat pada masanya untuk aku menulis.cuti semester sudah bermula,inilah ruang aku untuk bersama keluarga dan kawan-kawan di kampung.bulan 12 ni boleh dikatakan bulan yang rancak.masuk ja bulan 12 budak2 riang ria tak terkata apabila cuti sekolah,ada ibubapa kalut anak nak kahwin tak lupa juga orang yang mengambil kesempatan ini untuk melancong dan macam-macam lagi.bulan 12 ni bolehlah dikatakan musim cuti sekolah,musim kenduri dan musim melancong.macam mana ada perancangan untuk bercuti?dengan siapa?dimana destinasinya?semoga kita manfaatkan cuti ini sebaik-baiknya ^_^

Adobe Reader Selaju Notepad

Macam mana nak lajukan Adobe Reader 8.0 selaju notepad
Ini adalah tips bagaimana melajukan Adobe Reader 8.0 seperti notepad

Buka directory adobe reader:
C:\Program Files\Adobe\Reader 8.0\Reader

Buka folder plug-ins, cut semua file dan folder dalam itu,
Selepas itu paste dalam folder optional
Lihat bagaimana hasilnya ^_^
selamat berjaya

Selamat Hari Raya AidilAdha

Dari Jauh Ku Pohon Maaf



















Selamat Hari Raya AidilAdha kepada semua umat Islam.

Perjalanan Hidup

Orang Berbudi Kita Berbahasa


Macam-macam sekarang ini isu kat dunia.Tak kurang juga isu hangat kat Malaysia kita ini.Itulah manusia tak pernah bersyukur dan tak pernah rasa puas.kadang-kadang aku tertanya-tanya susah sangat ke nak jadi baik???Sejak aku masuk ipta (2006) hingga sekarang dah banyak aku belajar.pelbagai jenis manusia aku jumpa.


Itulah politik namanya - Dr MAZA


Apa boleh buat apabila tiada internet??


Amalkan Pemakanan Yang Sihat


Dah lama rasanya aku tak sarapan pagi.kenapa ni?mungkin sebab ini aku rasa badan kurang bertenaga,rasa letih dan mengantuk.sebenarnya sarapan penting sangar untuk kita.kajian dilakukan membuktikan sarapan memberi tenaga,perjalanan otak lebih baik dan lain-lain.oleh itu kita tidak boleh menganggap sarapan pagi tidak penting.untuk kanak-kanak yang sedang membesar sarapan amat perlu.remaja juga turut tidak boleh mengabaikan sarapan.


Kepada Dr MAZA


Senyum


Boleh ke minum menggunakan tangan kiri?

Untuk kali ni aku nak post tentang agama sikit.Boleh ke minum menggunakan tangan kiri?
senang cerita jawapannya tak boleh.kenapa??takkan tu pon salah.selama ni aku dosa la minum menggunakan tangan kiri.

Hadith yang diriwayatkan oleh At Tarmizi dalam Kitab Makanan, dalam Bab Larangan Makan Dan Minum Dengan Tangan Kiri, no hadith 1721.

Maksud: Bahawa Nabi s.a.w bersabda: Jangan kamu makan dengan tangan kiri dan jangan kamu minum dengan tangan kiri maka sesungguhnya syaitan itu makan dengan tangan kirinya dan minum dengan tangan kirinya.

Hadith yang diriwayatkan oleh At Tarmizi juga, no hadith 1722.

Maksud: Bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila seseorang makan maka hendaklah dia makan dengan tangan kanan dan hendaklah dia minum dengan tangan kanan maka sesungguhnya syaitan makan dengan tangan kirinya dan minum dengan tangan kirinya.

p/s:dulu aku x tau,aku pon minum guna tangan kiri jgk..sekarang tak la.

Lambaian Ramadhan

Assalamualaikum..selamat berbuka puasa..eh awal lagi la,kena tunggu maghrib dulu hehe.camna puasa hari ni?ada buka tudung saji ka hehe?sekejap ja masa berlalu(aku mmg suka ulang ayat ni.sory sesiapa yang boring ye)
Kita dah hampir ke penghujung Ramadhan nampaknya.apa yang kita dapat Ramadhan kali ni?rasa semakin bermakna?jiwa tenang?lapang dada?moga begitu ya..
haha 4 hati lagi aku nak balik kampung.tak sabaqnya..nak jumpa family,rindu masakan umi dan tok aku.kalau hampa nak tau juga,baju raya aku dah siap haha ^_^
tunggu nak beli kasut ja kat padang besar.wei geng bila nak p?
Ermm..dah lama tak berbuka puasa dengan rakan seperjuangan masa sekolah!jadi kali ni aku plan nak berbuka puasa sama2 dengan kawan2 sekolah semua.camna ok tak?minta plan jalan..
ok semua see u soon..selamat berpuasa :-)

ha ni utk sampingan.aku suka masuk link ni.respek la kat abg ni.
photo dia cun abis..jom klik

http://www.flickr.com/photos/annamir

Tutorial Format Handphone Nokia

Assalamualaikum..apa kaba semua?takkan letih puasa kot..ni mesti tak bagun soq(sahur).ha betul tak?jangan la tinggal sahur..dalam sahur ada berkat yang banyak tau!aik menyimpang plak sikit dari tajuk..hehe xpa untuk tidak mengeringkan gusi.ok untuk kali ni aku nak ajar camna nak format handphone atau handset nokia.ala senang ja..senang dari format komputer Windows Xp..hehe.nak format handset nokia ni semudah A B C.jadi budak tadika pun boleh buat.haha yeke?lepas ni kalau handset kena virus,system problem tak perlulah nak hantar kedai cina,orang kata buang karan ja.ok taknak banyak cerita ikuti langkah2 dibawah

1. Offkan handset dan tunggu sehingga 5minit
2. Tekan butang call (green button)
3. Tekan butang no3
4. Tekan butang bintang *
5. On handset dan jangan lepas satu pun butang tadi
6.Tunggu sehingga screen menunjukkan abjad FORMAT atau FORMATTING

ok misi telah berjaya..senangkan?

p/s :masa yang diambil lebih kurang 4minit dan ingat maklumat dalam handset akan hilang.handset anda sekarang seperti baru beli.

moga membantu anda semua..jumpa lagi.. ^_^

Ramadhan 1429 Dalam Kenangan

Assalamualaikum penduduk bumi..untuk umat Islam hari ni adalah hari ke12 kita berpuasa.camna ok tak?moga-moga kita mendapat petunjuk dan redha daripadaNya.aminnn...camna kehidupan harian?soalan yang bagus tu.kehidupan seharian aku lebih bermakna dan lebih seronok lagi.kita dalam bulan puasa mesti la kena gembirakan.buat apa nak sedih!!xda maknanya sedih.la tahzan.hmm tiba-tiba teringat pada keluarga..tak sabarnya nak balik kampung berbuka dengan keluarga,nak pakai baju raya,makan kuih raya hehe.sekarang ni pun dah nampak ketupat dan rendang ni..hehe xda la.berbuka puasa kat asrama ni pun apa kurangnya..seronok berbuka ramai2 dengan kawan2..tak sedap pun boleh jadi sedap.nampaknya ni la sem terakhir boleh menyambut Ramadhan dengan kawan2.tak lama lagi tamat pengajian disini.semuanya dalam kenangan.ok la untuk kali ni.diizinkan kita berjumpa lagi ya.selamat berpuasa semua..jangan ponteng puasa tau nanti tak boleh raya hehe.. ^_^

Ramadhan al-Mubarak

Assalamualaikum..dah lama sangat aku tak post..al maklumlah sekarang ni sibuk sikit..cari tempat praktikel,final projek..internet kat lab plak slow,alahai..aih dah puasa ke?cepat masa berlalu..untuk semua muslimin dan muslimat Selamat Menjalani Ibadah Puasa..untuk kawan-kawan aku yang lelaki,ingat kita takda cuti!!Puasa penuh,kalau tak penuh tak boleh raya.Tarawikh jangan lupa ye..jgn asyik main mercun dan meriam ja.haha teringat zaman sekolah rendah dulu.nakal jangan cakap la..semua tu kenangan..baju raya?tak nak cerita lagi baju raya nanti tak suprise hehe.puasa pun baru sehari..ok world have a nice day..puasa jangan tak puasa..!!!

Yahoo..CuTi SeMeSTeR..

Syazwan In Da House.. ^_^
lama tak ada?yeka..?haha sory..
time is running up..tik tok tik tok..!aku dah mula cuti semesta
tp cuti tak lama cuma 3 minggu ja..jom main futsal,jogging,layan euro..apa lagi ha?
aduh...subwoofer plak rosak..ni yang buat aku kena godek sana sini ni..tak boleh hantar kedai juga la..
tak senang duduk gak cuti ni..baru2 membe baik aku ajak g survey pc..
aku lak tgh cari buku La Tahzan..
fulus pon kering ni..camna?tlg...
ok utk kali ni...p
jumpa lagi

Pejam Celik Pejam Celik


Salam..rasa macam lama dah aku tak post.cepatnya masa berlalu.pejam celik pejam celik dah masuk pertengahan tahun.tak sedar pun,apa yang telah aku belajar,apa yang telah aku buat..singkat betul masa ni..betul ke masa ni singkat?cukup tak tuhan berikan sehari 24jam untuk kita?sebagai khalifah di muka bumi ini kita perlulah bijak menggunakan masa ya.

16,17,18 ni aku final exam..dah bersedia ke ni??apapon jangan ada perkataan malas dlm hidup kita..ok semua..have a nice day..jumpa lg..

Orang Kata Aku Lahir Dari Perut Ibu


Orang kata aku lahir dari perut ibu..
Bila dahaga yang susukan aku.. ibu
Bila lapar yang suapkan aku..ibu
Bila keseorangan yang sentiasa disampingku.. ibu
Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Bu!
Bila bangun tidur aku cari.. ibu
Bila nangis orang pertama yangdatang ..ibu
Bila nak bermanja... aku dekati ibu
Bila nak bergesel... aku duduk sebelah ibu
Bila sedih yang boleh memujukku hanya ibu
Bila nakal yang memarahi aku... ibu
Bila merajuk... yang memujukku cuma..ibu
Bila melakukan kesalahan... yang paling cepat marah..ibu
Bila takut... yang tenangkan aku.. ibu
Bila nak peluk... yang aku suka peluk..ibu

Aku selalu teringatkan ..Ibu
Bila sedih, aku mesti talipon Ibu
Bila seronok... orang pertama aku nak beritahu... Ibu
Bila bengang.. aku suka luah pada ..Ibu
Bila takut, aku selalu
panggil.. "ibuuuuuuuuuuuuu! "
Bila sakit, orang paling risau adalah ..Ibu
Bila nak exam, orang paling sibuk juga Ibu
Bila buat hal, yang marah aku dulu..Ibu
Bila ada masalah, yang paling risau..Ibu
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. Ibu
Yang selalu masak makanan kegemaranku. . Ibu
Yang selalu simpan dan kemaskan barang2 aku, Ibu
Yang selalu berleter kat aku.. Ibu
Yang selalu puji aku.. Ibu
Yang selalu nasihat aku.. Ibu


Renungkan:
Dulu Ibu kata: "Kalau kamu sudah habis
belajar dan berkerja... bolehkah kamu
kirim wang untuk Ibu? Ibu
bukan nak banyak... lima puluh ringgit
sebulan pun cukuplah"
disini aku faham,ibu bukan mahu wang sebenarnya
ibu mahu kasih sayang aku..

ibu mahu aku pulang kerana ibu sayang aku..

ccleaner..ada apa dengan ccleaner

ok untuk post kali ni aku nak cerita tentang software kegemaran aku dan kegemaran pengguna komputer yang lain juga.pernah dengar ccleaner?ccleaner adalah software yang berfungsi membuang 'sampah-sampah' yang tak berguna dalam komputer.sebagai mana rumah kita,komputer juga begitu..perlu dibersihkan.jadi ccleaner adalah jawapannya..
kelebihan ccleaner :
percuma
mudah digunakan
ringan
mesra pengguna

maklumat lanjut www.ccleaner.com

Final Exam Amali...lepas gak


Syukur...syukur lepas gak aku final amali pada 2 Jun lepas..skang ni menunggu final exam teori plak..haha ni seksa kena lepas sebelum cuti semesta..study!study!study!sem ni aku mesti up kan pointer aku..!!xpueh ati dgn pointer sem lepas..!..ermm apa lagi nak tulis..ok la nanti kita jumpa lg..


Untuk Permulaan

Assalamualaikumm..salam sejahtera untuk penduduk bumi..
untuk post kali pertama ni takda crita aku nak buka.

aku budak baru dalam dunia blog jadi masih blaja macam mana menulis blog ni
apa2 hal tolong tunjuk ajar ye.

semoga kita semua didalam redhaNya..amin....
ceria ceria selalu............